आटीव आंब्याचा रस - Thickened Mango Pulp
Mango Mawa in English साहित्य: ४ कप हापूस आंब्याचा रस (कॅनमधील साखर असलेला रस वापरू नये) १ कप साखर कृती: १) आंब्याचा रस बारीक चाळणी...
https://chakali.blogspot.com/2012/09/ambyacha-mava.html?m=0
साहित्य:
४ कप हापूस आंब्याचा रस (कॅनमधील साखर असलेला रस वापरू नये)
१ कप साखर
कृती:
१) आंब्याचा रस बारीक चाळणीतून गाळून घ्यावा. म्हणजे रसात जर दोरे आणि गुठळ्या असतील तर त्या निघून जातील.
२) नॉनस्टिक पॅनमध्ये आंब्याचा रस आटवत ठेवावा. सतत ढवळावे. तळाला रस करपू नये म्हणून काळजी घ्यावी.
३) रस एकदम सुखा झाला कि साखर घालावी. आच कमी करून दोनेक मिनिटे ढवळावे. गॅस बंद करावा.
रस कोमट झाला कि जाड प्लास्टिकच्या डब्यात ठेवावा. गार झाला कि झाकण लावून टाकावे. असा आटीव रस फ्रीजरमध्ये आठ-दहा महिने सहज टिकतो.
टीप:
१) फ्रेश आंब्याचा रस वापरावा.
२) आटीव रसात साखर घातली असल्याने ज्या पदार्थात तो वापरणार असाल त्यात साखर घालायची जरूर नाही. किंवा लागल्यास अगदी थोडीच घालावी.
३) साखर शेवटी घालावी. आणि त्यानंतर जास्तवेळ आचेवर ठेवू नये. यामुळे रस काळपट होतो.
Thanks for details. Its useful. I have this thicken mango pulp made in India. In which other recipe this pulp can be used?
ReplyDeleteYou can make mango lassi, Mango Modak, Amrakhand, Mango Icecream, Mango Milkshake etc.
ReplyDeleteAlways dilute the thicken mango pulp in little milk before using. (for eg. If you add thicken mango pulp directly in amrakhand, it will be all lumpy)
Hi Vaidehi,
ReplyDeleteCan't we use canned mango pulp at all for this recipe? because it's too difficult to find hapus mango here in US.
Is there any other possible alternative available?
Sonal
Hi Sonal
ReplyDeleteTry them with canned mango pulp. I am not sure about the color. But the won't change much.
chakali tai
ReplyDeleteHow to preserv aam ras without doing this above process ?
Hi,
ReplyDeleteI never preserved mango pulp without doing the above method.
However, if you want to try it, then try it in a small quantity. Wash mangoes and pat dry well. There shouldn't be any trace of water. Your hands should be dry. Squeeze all the pulp from mangoes. If there are any threads in the pulp, then strain it through a strainer. Take small plastic containers. Pour the pulp in it. Put the lid on and store in the deep freezer. When you need to use mango pulp, thaw it before use. Use all thawed pulp, do not freeze the remaining. Use the small containers to store so that you don't have to thaw all the pulp.