chakolya

chakolya in Marathi Serves 3 persons Time: 20 minutes I ngredients: For Chakolya: 1/2 to 3/4 cup Wheat flour 1/2 tsp salt 1 tsp oil For Dal ...

chakolya in Marathi

Serves 3 persons
Time: 20 minutes

varanfal, chakolya, dalchaktya, dalfal, Maharashtrian healthy snack, one bowl mealIngredients:
For Chakolya:
1/2 to 3/4 cup Wheat flour
1/2 tsp salt
1 tsp oil
For Dal (Amti)
1/2 cup Toor dal
Tempering: 1 tsp ghee, 1/8 tsp mustard seeds, 1/4 tsp cumin seeds, pinch of asafoetida, 1/4 tsp turmeric powder, 1/4 tsp red chili powder
1 green chili
4 to 5 curry leaves
2 tbsp cilantro, finely chopped
2 Kokum
1 tbsp jaggery (optional)
2 tbsp fresh grated coconut
1 tsp goda masala (Maharashtrian Masala)
Pure ghee
Salt to taste

Method:
1) Pressure cook toor dal until soft and tender. Then whisk it nicely with the egg beater.
2) Mix together wheat flour, salt and 1 tsp oil. Add water and knead to a medium consistency dough.
3) Heat a deep pan. Add Ghee. Temper with mustard seeds, cumin seeds, asafoetida, turmeric powder, red chili powder, green chili and curry leaves. Also add cilantro to the tempering and saute. Add whisked dal and some water to adjust the consistency. Make little thin consistency because we are going to add the dough pieces into the amti which will thicken the amti.
4) Add goda masala, salt, kokum and jaggery. Let he Amti boil over medium heat. While its boiling, divide the dough into 3 equal portions, roll the each dough ball, cut it into 1 inch pieces. Add it to boiling amti and let it cook for 5 to 7 minutes.
Serve into a serving plate and put a dollop of ghee on the top of it. Garnish with Cilantro.

Tips:
1) While kneading the dough for chakolya, add little carom seeds (ajwain), red chili powder and turmeric for flavor.
2) You can use tamarind pulp instead of kokum for sour taste.

Related

इंग्लिश आमटी - English Amati

English Amti in English इंग्लिश आमटी म्हणजेच थोडक्यात सांगायचे झाले तर डाळींचे सूप !! हि जरी आमटी असली तरी ती भाताबरोबर न खाता पावाबरोबर खातात. आणि आजारपणात किंवा तुम्ही आजारी नसलात तरीही हि आमटी नुस...

English Amati

English Aamti in MarathiLentil Soup.Time: 20 minutesServes: 4-5 CupsIngredients:1 tbsp Chana dal1 tbsp Urad Dal1 tbsp Toor Dal1 tbsp Moong Dal2 Green Chilies2-3 Garlic Flakes1 small Carrot1 Tomato3-4 ...

कोल्हापूरी मिसळ - Kolhapuri Misal

Kolhapuri Misal in English (मिसळ फोटो) साहित्य: १ वाटी मटकी १ बटाटा तळण्यासाठी तेल १ कांदा १ टोमॅटो गरम मसाला फरसाण पोहे कुरमुर्याचा चिवडा कोथिंबीर लिंबू ब्रेडचे स्लाईस कट बनवण्यासाठी साहित्य :३-...

Post a Comment Default Comments

  1. This is a very good simple,semi instant 1 dish meal.Maharastrians call this "varanatali fale".I love this dish very much.

    ReplyDelete
  2. चकोल्या ... माझा एक अतीशय आवडता पदार्थ. साता-याला गेलो की आजही अगदी २० वर्षानंतरही माझ्या मामीला संध्याकाळचा बेत सांगायची गरज पडत नाही...खरेच या चकोल्यांनी गुंफ़लेले बंध वयाच्या ३८ व्या वर्षीही मी विसरु शकत नाही...

    ReplyDelete
  3. कमेंटसाठी खुप धन्यवाद..

    ReplyDelete
  4. चकोल्या माझा अतिशय आवडता पदार्थ यात गोडा मसाला ऐवजी दालचीनी,लसून ,सुखे खोबरे आणि कोथिंबीर ठेचून घातली तर अप्रतिम चव येते आवडत असल्यास गवार घातली तर वेगळीच चव येते .

    ReplyDelete

emo-but-icon
:noprob:
:smile:
:shy:
:trope:
:sneered:
:happy:
:escort:
:rapt:
:love:
:heart:
:angry:
:hate:
:sad:
:sigh:
:disappointed:
:cry:
:fear:
:surprise:
:unbelieve:
:shit:
:like:
:dislike:
:clap:
:cuff:
:fist:
:ok:
:file:
:link:
:place:
:contact:

Search Recipes

RecentCommentsPopular

Recent

Daliya Kheer

Time: 15 to 20 minutes Portion: 1 portion  Ingredients: 30 gm Daliya (Cracked Wheat) 30 gm Jaggery ¼ tsp Cardamom Powder 30 ml Milk 5 ml Ghee 15 gm Fresh Coconut scraped Description: 1. Pressure...

Soya Granules Upma

Soya Granules Upma Time: 10 to 15 minutes Serving: 1  Ingredients:  35 grams Soy Granules 1 tsp Ghee ¼ tsp Cumin seeds Pinch of Hing 4 to 5 Curry leaves 1 or two Green Chilli, finely ...

स्टफ पोटॅटो बोट्स - Stuffed Potato Boats

Stuffed Potato in English वेळ: २५ मिनीटे २ ते ३ जणांसाठी साहित्य: ४ बटाटे (कच्चे) तळण्यासाठी तेल स्टफिंगसाठी २५० ग्राम पनीर १/२ चमचा चाट मसाला थोडेसे मीठ इतर साहित्य: १/२ वाटी स्वीट कॉर्न, वाफवून...

Stuffed Potato Boats

Potato Boats in Marathi Time: 25 minutes Yield: 2 to 3 servings Ingredients: 4 medium potatoes Oil for frying ::::For Stuffing:::: 250 gram paneer 1/2 tsp chaat masala Salt to taste ::::Other Ing...

Boondi Ladu

Boondi Ladu वेळ: ३० ते ४० मिनीटे वाढणी: ८ मध्यम लाडू साहित्य: १ कप बेसन १ कप साखर वेलची पूड केशर तळण्यासाठी तूप किंवा तेल बुंदी पाडायला आणि तळायला असे दोन झारे कृती: १) बेसनात १ चमचा तूप घालाव...

Comments

Vaidehi Bhave:

Nahi. Condense milk ghatta aste. Dudh ghatle tar batter patal hoil. Tasech ha eggless cake ahe.

Vaidehi Bhave:

Thank you for your comment.

Vaidehi Bhave:

Sorry for replying late. Thoda dudh ghalun shijavave. Kadhikadhi naral thoda dry asel tar sakhar virghalat nahi. tyamule thoda olsarpana yayla dudh ghalave.

Like Chakali!

item